Urteorakelet – SOLBÆR (RIBES NIGRUM)

Mandag 19.08.2019

Nå er solbærene modne og klar for å plukkes.

Solbær hører til ripsfamilien, og finnes i mange norske hager rundt omkring. Jeg har én busk i min hage, og den fikk jeg høstet inn mye av i dag. Store fine saftige bær i år. Mengde og størrelse på bærene varierer noe fra år til år har jeg erfart.
Solbær kommer fra de tempererte områdene av Europa, Vest-og Sentral Asia og Himalaya.

Delene som brukes av solbærbusken er blader og bær. Bladene plukkes tidlig på sommeren.
Bærene plukkes når de er modne midt på, eller sent på sommeren. Både blad og bær inneholder mange virkestoffer. Som et eksempel kan jeg nevne garvestoffer og eterisk olje som finnes i bladene. Dette er nok navn som folk flest kan dra kjennsel på. Solbærene inneholder bl.a 10 – 15 % sukker. Proantocyanidinene i bærene er et virkestoff med sterke antioksidanter og er betennelseshemmende.

SOLBÆR.

Medisinsk sett brukes bladene på grunn av deres vanndrivende effekt og blir dermed blodtrykks dempende. Man kan lage gurglevann av solbærblader. Dette kan være bra mot sår hals og munnsår. Bærene er en god kilde for vitamin C. Det er med på å øke immunforsvaret ved forkjølelse og influensa. Kan også virke lindrende ved diaré, og roer fordøyelsen. 

Dette kan du lage selv av solbærene:
Saft, syltetøy, sirup, gelé, vin og likør.
Du kan bruke solbær bl.a i konfekt, yoghurt, baking og iskrem.

I år har jeg laget mest sirup av bærene, og i dag har jeg gjort klart et brett med bær til tørking. Blir litt spennende å se hvordan dette resultatet blir også. Bærene tørkes i et tørt og luftig rom først i et par dager for å unngå dannelsen av mugg før tørking i stekeovn, eller i en egen tørker for sopp, frukt og bær. Med varmluft og 50°c i stekeovn fungerer det også. Husk å holde døren litt på gløtt sånn at fukten slippes ut. Jeg lar det stå i ca et døgn. Lagres tørt på rene og tørre glass.

SOLBÆR I BØTTER OG SPANN.

Avslutningsvis kan jeg tilføye at bærene fint kan fryses og brukes ved en senere anledning hvis du ikke har tid til å bruke bærene når de er nyplukket.

Oppskrifter finner du lett ved å søke på nettet, eller om mulig ta en titt i en av bestemors kokebøker. 🙂

Urteorakelet ønsker deg en fortsatt god kveld!

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg