Onsdag 30.10.2019
ROSMARIN
Rosmarin er velkjent og høyt skattet urt som kommer fra Europa. Den har vært brukt siden oldtiden for å skjerpe hukommelsen. Dette er en sterkt aromatisk urt som kan bli opptil 2 meter høy. Den har smale nålelignende blader. Bladene sankes om sommeren og brukes bl.a som te, eller om den destilleres får du en fin eterisk olje.
Rosmarin er mest konsentrert i bladene. Den dag i dag sies det at greske studenter brenner rosmarin hjemme mens de forbereder seg til eksamen.
Dette er en styrkende og energigivende urt. Og hele urten er en kraftig antioksidant.
VIRKESTOFFER:
– Eterisk olje
– Flavonoider
– Garvestoffer
– Rosmarinsyre
– Diterperer
– Rosmarisin
VIRKNING:
– Styrkende
– Stimulerende
– Sammentrekkende
– Nervestyrkende
– Betennelseshemmende
– Antioksidant
FOLKEMEDISIN OG DAGENS BRUK:
Rosmarin er viktig i europeisk urtemedisin og er bra for:
– Kretsløpet
– Dårlig blodomløp
– Oppkvikkende
– Utvortes bruk av uttrekk eller en eterisk olje.
SELVBEHANDLING:
Tinktur av rosmarin er et effektivt styrkemiddel. Mot stress tas 2 ml 2 ganger daglig.
Ved hodepine/migrene drikkes 50ml uttrekk hver time.
Rosmarin kan virke på hårveksten også ved å massere uttrekk inn i hodebunnen.
For å bedre konsentrasjonen kan du ha noen dråper eterisk rosmarin olje i en duftlampe.
Jeg bruker ofte rosmarin i matlagingen som en god smakforsterker. Mange bruker ofte rosmarin i retter som er laget av lam. Godt tilbehør til hasselback poteter, tomater og andre bakte grønsaker. Som topping på hjemmebakt foccacia er veldig godt.
Bruk den i salater, som krydder i supper og gryteretter.
Jeg legger hele rosmarin kvaster i maten under tilberedningen, og fisker de opp før servering ettersom det er bladene som er best å spise.
Nå når vinteren står for døren tenker jeg å teste uttrekk. Kan være godt med noe styrkende i den mørkeste tiden på året.
Nå har jeg allerede et høyt blodtrykk og bør nok være litt forsiktig med mengden. Greit å ha akkurat det litt i bakhodet.
URTEORAKELET ønsker deg en god onsdag videre!