Onsdag 28.08.2019
Rogn (Sorbus aucuparia)
Rogn og rognebær vokser over hele den nordlige halvkule. Rogn brukes også som prydtre. Nå om høsten modnes frukten, eller rognebærene som jeg velger å kaller dem. I år bugner trærne med flotte orange bær. Bærene er sure, og de kan henge høyt. Altså “høyt henger de, og sure er de”.
Virkestoffer:
– garvestoffer
– sorbitol
– malein -og sorbinsyre
– sukker
– C-vitamin
Frøene inneholder også blåsyreglykosider som danner blåsyre som er meget giftig. Men koking og tørking ødelegger det meste av giftvirkningen.
Historien rundt rogn forteller at i det skotske høylandet trodde man at rogn motvirket trolldom. Derfor plantet de rogn nært huset. De som passet høylandskveget brukte rognekvister som pisk for å beskytte dyrene mot onde krefter.
Den medisinske virkning og bruk:
Rognebærene tas ofte i form av syltetøy eller uttrekk mot diaré og hemoroider.
Uttrekk kan også brukes som gurglevann mot sår hals.
I den tradisjonelle husholdningen så tenker nok de fleste på rognebærgeléen. Det finnes mange oppskrifter i kokebøker og på nettet så søk, finn og prøv ut. Mine rognebær, som etterhvert skal bli til gelé, ligger i fryseren. Bærene får litt mer sødme ved at de fryses før tilberedning. Rognebærgelé smaker godt til f.eks forskjellige middagsretter, og på ost. Lykke til!
Urteorakelet ønsker deg en god kveld videre!