Onsdag 21.08.2019
Mat med urter og bær.
Urterorakelet dreier seg ikke bare om urtenes virkestoffer, vanskelige ord og begreper. Det kan omhandle mange enkle ting også. Å bruke urter og bær i maten er en super måte å få frem de gode smakene på. Ettersom det blåser litt vel mye ute her i dag så ble det ikke så lett å få plukket resten av solbærene. Tenkte som så at da kan jeg like godt bake noe som smaker, og kose meg litt inne på kjøkkenet istedet. Å bake en Focaccia er både enkelt og smakfullt. Her har du min oppskrift:
FOCACCIA
Til 8 porsjoner
50 g gjær
6 dl vann
1 ts sukker
1 ts salt
2 dl olivenolje
1 kg hvetemel
2 ss olje , til smøring av langpanne
Til topping
3 ss grovhakket frisk timian
1 ss flaksalt
1 dl olivenolje
Solbær
Slik gjør du:
1. Løs opp gjær i lunkent vann. Tilsett sukker, salt, olje og mel. Elt deigen godt sammen. Den skal være løs. Sett deigen til heving på et lunt sted til den har fått dobbel størrelse.
2. Smør en langpanne med olje. Hell deigen i formen og trykk den jevnt utover. Legg på noen friske solbær. La deigen etterheve i 30 minutter.
3. Bruk fingertuppene og lag små groper i overflaten over hele focacciadeigen.
4. Ringle over med olivenolje. Dryss på flaksalt og timian.
5. Stek brødet på 200 °C midt i ovnen i ca. 30 minutter. Avkjøl og del i biter. Kan fryses.
Løk og hvitløk er to urter som jeg bruker mye av i matlagingen min. Og med duften av rykende fersk focaccia i huset ble en fransk løksuppe også et enkelt valg. Og her er min vri på den oppskriften:
LØKSUPPE
2 porsjoner
1-2 stk gule løk
10 strimler med gulrot
2. ss olivenolje og litt smør
2. fedd hvitløk
1 ts finhakket frisk timian
0.5 liter kyllingbuljong
1 dl hvitvin
1. stk laubærblad
Maldonsalt og nykvernet pepper.
Slik gjør du:
1. Varm opp stekeovnen til 250 grader.
2. Rens og del løken i to, og skjær i tynne skiver.
3. Ha olje og smør i en kasserolle på middels høy varme og tilsett løken. Senk varmen til lav og la den surre under omrøring til løken blir blank, men ikke brunet. Dette tar ca. 10 minutter.
4. Finhakk hvitløk og timian og tilsett i gryten sammen med kyllingbuljong, hvitvin, laurbærblad, salt og pepper. Kok opp og la suppen putre på lav varme i 30 minutter.
Ha suppen over i en ildfast serveringsskål.
Riv osten og dryss over.
Sett løksuppen inn i stekeovnen på midterste rille og gratiner løksuppen til osten er gyllen, cirka 6 – 8 minutter. Server med fersk Focaccia, eller annet godt brød til.
Jeg kommer til å si litt mer om de forskjellige urtene som jeg har benyttet meg av i dag i kommende blogginnlegg. Så følg med om dette fortsatt er av interesse for deg.
Urteorakelet ønsker deg en god onsdag videre!