Mandag 26.08.2019
Hvitløk (Allium sativum)
“Fysj, du lukter hvitløk!” er nok et usagn som jeg, og flere med meg har hørt flere ganger i årenes løp. Heldigvis har hvitløk etterhvert fått et bedre fokus på seg. Jo flere som spiser den, jo mindre merker man hvitløkslukten av hverandre.
Hvitløken kommer fra Asia, men ble raskt kjent i Vesten på grunn av sin medisinske og kulinariske verdi. Denne løken er blitt dyrket i hundrevis, om ikke tusenvis av år. Du kan også dyrke den selv i din egen hage sammen med andre gode urter.
Hvitløkens virkestoffer:
– eterisk olje
– selen
– vitamin A, B, C og E
Virkningsområder:
– antibiotisk
– slimløsende
– svettedrivende
– blodttykksenkende
– blodfortynnende
– lindrer diabetes
– dreper innvoldsorm
Hvitløkens medisinske verdi har alltid vært kjent, og det er publisert over 1000 forskningsrapporter om hvitløkens medisinske effekt. Den ble under første verdenskrig bl.a brukt som sårbehandling.
Hvitløk er en av verdens mest brukte smaksettere. Rå er den sterk i både smak og lukt, men når den varmebehandles, blir den søtere og mildere i smaken.
Hvitløk brukes som basis i svært mange retter. Vanlig hvitløk består av mange fedd (båter) dekket av et tynt, hvitt, papirlignende skall. Det finnes flere ulike sorter hvitløk, med ulik størrelse og noe ulike smaksegenskaper. Hvitløk uten fedd består av ett eneste stort fedd, men bruksområdene er de samme.
Den kraftige hvitløksaromaen kommer først frem når hvitløken hakkes eller skjæres opp.
Fjern skallet rundt feddet før bruk, og ikke utsett hvitløk for altfor sterk varme. Svidd hvitløk danner et kraftig bitterstoff og kan ødelegge en hel rett. Dette er noe jeg selv også har erfart. Du kan også bruke hele fedd som en smaksetter i mat.
Jeg bruker ofte hvitløk i matlagingen min, og noe jeg stort sett alltid har tilgjengelig i kjøleskapet er hvitløksmør. Med eller uten andre urter. Meget godt på ferskt brød, og bakt potet.
Her er oppskriften jeg bruker:
200 g godt smør (romtemperert)
4-6 fedd hvitløk
1-2 ss sitronsaft
salt & pepper
Friske urter som persille eller gressløk
Finhakk hvitløk og bland dette inn i romtemperert smør. Ha så i hakkede urter og smak til med sitronsaft, salt og pepper.
Bland alt godt sammen.
Holder seg godt i kjøleskap, og kan fryses. Lurt å la det bli litt temperert før bruk ettersom det fester seg godt i kjøleskapet.
Det finnes forskjellige oppskrifter på hvitløkssmør. Og du kan lett lage deg din egen variant.
Urteorakelet ønsker deg en god dag videre med eller uten hvitløksånde!